Specii de mamifere

 
DSC06677.jpg

Popândaul

Numele de gen provine din grecescul spermophilus – iubitor de semințe (referitor la dieta animalului) și latinescul citellus – popândău.

 
Rhinolophus_ferrumequinum_011.jpg

Liliac mare cu potcoavă

Numele de gen provine din cuvintele grecești rhinus – nas și lophos – creastă (referitor la creasta evidentă a animalului de pe nas, folosită la concentrarea ultrasunetelor). Numele de specie provine din cuvintele latine ferrum – fier și equinum – de cal (fier-de-cal, adică potcoavă – referitor tot la forma nasului).

Mesocricetus_newtoni.jpg

Grivan mic, hamster românesc

Este un rozător cu înfățișare plăcută, de talia unui șoarece mai mare.

 
Mustela_eversmannii_01.jpg

Dihor de stepă

Este foarte asemănător cu dihorul comun de care diferă prin culoarea blănii, care în general este crem deschisă pe spate și pe flancuri.

Vormela_peregusna_02.jpg

Dihor pătat

Este un mamifer cu corpul subțire, botul ascuțit, nările orientate lateral și separate între ele de un șanț. Mustățile sunt rare și destul de scurte.

 
Sicista_subtilis_02.jpg

Șoarece săritor de stepă

Șoarecele de stepă este un rozător care preferă terenurile înțelenite, fânațele, poienile din păduri și culturile de lucernă din zonele stepice.

Specii de amfibieni

 
DSC04961.jpg

Țestoasa de uscat dobrogeană

Carapacea are culoarea gălbui-întunecat, cafeniu uniform sau măsliniu, fiecare placă fiind mărginită de pete negre neregulate, exemplarele tinere fiind măslinii sau gălbui cu pete negre pe marginea fiecărei plăci.

 
dreamstime_162813586mic.jpg

Buhai de baltă cu burta roșie

Este o broască de dimensiuni mici, având o lungime de 4-5 cm. Ochii sunt foarte proeminenți, având pupila triunghiulară.

Elaphe_quatuorlineata.jpg

Balaur mare

Este cel mai mare șarpe din țara noastră, foarte puternic și cu corpul destul de zvelt. Nu este un șarpe veninos.

 

Specii de nevertebrate

 
Morimus_funereus_01.jpg

Croitor cenușiu sau croitor de piatră

Este o specie de gândac a cărei caracteristică o reprezintă punctuația pronunțată din zona capului, mai deasă pe frunte.

 
dreamstime_26092091_01mic.jpg

Croitor mare al stejarului

Croitorul mare al stejarului este un coleopter cu corpul de culoare neagră, partea din față a toracelui fiind lucioasă cu zbârcituri discoidale.

Bolbelasmus_unicornis_s (1).jpg

Cărăbuș cu corn sau nasicorn

Este o specie de scarabeu la care masculii se disting prin prezența unui corn puternic, drept, orientat în sus și ușor în față, de unde provine și numele de specie (unicornis).

 
dreamstime_37707749mic.jpg

Lycaena dispar

Masculul din această specie de fluture are culoarea roșie pe partea dorsală, în timp ce la femelă culoarea este portocalie, cu dungă marginală brună.

Paracaloptenus_caloptenoides.jpg

Calul dracului

Este o specie de lăcustă de culoare brun-gălbuie. Trăiește în zone ierboase, poieni de pădure, la altitudini de peste 500 m.

 

Specii de plante

 
Campanula_romanica_02.jpg

Clopoțel dobrogean

Este o specie delicată de plantă caracteristică și endemică arealelor stâncoase ale Dobrogei de nord (Munții Măcinului, munții insulari și coamele stâncoase granitice și calcaroase aflate pe tot cuprinsul regiunii).

 
Moehringia_jankae.jpg

Merinană

Speciile de merinană sunt în majoritate plante de stâncării, mai ales calcaroase, unde formează de obicei tufe dese cu tulpini mai mult sau mai puțin culcate pe pietre, cu frunze subțiri, dispuse câte două, opuse la nodurile tulpinilor.

DSCF0683Centaureajankae.jpg

Pesma lui Janka, vinețele, dioc

Este o plantă perenă, cu rădăcină suculentă, înaltă de 100-150 cm, cu tulpină puternic ramificată.

 
Himantoglossum_caprinum.jpg

Ouăle popii

Orhideea curea, înaltă de 50-80 cm, este o plantă ce iese în evidență imediat din cauza labelului (petalei inferioare) numeroaselor flori exagerat de lung și îngust (de unde și denumirea), purpuriu cu alb, cu pete roșii.

Potentilla_emilii-popii.jpg

Buruiană cu cinci degete sau sclipeți de Adamclisi

Planta este înaltă de 15-40 cm, cu tulpini lung și dens păroase, la fel fiind și frunzele palmate cu 5-7 lobi dințați și inflorescența ce cuprinde câteva flori relativ mici îndesuit dispuse, cu cinci petale galben palide, de lungimea sepalelor.

 
Echium_russicum_02.jpg

Capul șarpelui

Este o plantă perenă, înaltă de 20-60 cm, cu un aspect foarte distinct în timpul înfloririi (mai-iunie). Inflorescența foarte frumoasă este formată dintr-un spic alungit cu flori dens dispuse, de culoare roșu aprins, în formă de pâlnie, din care ies mult staminele cu polen liliachiu-albăstrui.

DSC00416.jpg

Iris sau stânjenel de stepă

Stânjenelul de stepă este una dintre cele mai frumoase specii din flora noastră, fiind foarte asemănător dar ceva mai scund decât stânjenelul cultivat în grădini (Iris germanica), cu care dealtfel este foarte strâns înrudit.