91X0_02.jpg

Păduri dobrogene de fag

 

Este un habitat insular relictar de păduri de fag din nordul Dobrogei (nordul platoului Niculițel, Valea Fagilor, la limita cu Munții Măcin) total izolat de arealul făgetelor mai întinse din Carpați și Podișul Central Moldovenesc.

Pe cambisolurile eutrice de pe rocile bazaltice se află păduri de fag rezultate din amestecul a două specii, fagul comun și fagul de Crimea (sau tauric), un lucru unic în Europa (păduri similare ar mai putea exista în Podișul Central Moldovenesc, dar acest fapt este controversat).

Alături de aceste specii principale apar frecvent carpenul și teiul argintiu, plopul tremurător, ulmul de munte, iar în stratul arbuștilor găsim păducelul, călinul, socul negru. Între plantele ierboase se remarcă prin frecvența lor scutelaria înaltă, scrântitoarea mică, jaleșul de pădure, obsiga piaptăn de pădure, meișorul uniflor etc. Principalul corp de pădure dobrogeană de fag se află în lungul unui drum județean destul de circulat, asfaltat, între localitățile Luncavița și Nifon, ceea ce ridică probleme de conservare semnificative.